Korte taakomschrijving

Je kunt op verschillende manieren deelnemers begeleiden zodat zij beter Nederlands leren lezen, spreken en schrijven. Je oefent met één of meerdere cursisten of je assisteert bij de werkzaamheden in het Taalpunt. Binnen het Taalpunt kunnen deelnemers ook terecht voor ondersteuning op het gebied van rekenen en internetten.

Training

In de vrijwilligerstraining die je volgt, krijg je handvatten over het begeleiden van volwassenen, de aansluiting bij hun leerdoelen, werkvormen etc. De training wordt verzorgd door Stichting Lezen & Schrijven. Deelname aan de training en lesmaterialen zijn gratis.

Kennis en vaardigheden

Ben je geïnteresseerd in mensen en kun je goed luisteren? Respecteer je de gewoonten en gebruiken van anderen? Beheers je de Nederlandse taal goed? Ben je flexibel en geduldig? Dan zoeken we jou! Ervaring in het onderwijs is een pre, maar geen voorwaarde.

Wat krijg je er voor terug?

In de eerste plaats veel waardering! Verder volg je de basistraining Taal voor het Leven basistraining voor taalvrijwilligers. Deze training duurt vier dagdelen. Na afloop van de training ontvang je een certificaat. Ook kun je advies en begeleiding krijgen bij alle taalinhoudelijke en didactische vragen waar je tegenaan loopt. 

Wat is de meerwaarde die je kunt bieden van dit vrijwilligerswerk?

Mensen die moeite hebben met het spreken, lezen of schrijven van het Nederlands, kunnen problemen ervaren in het dagelijkse leven. Formulieren invullen, de dokter begrijpen, een treinkaartje uit een automaat halen, informatie zoeken via internet, ondertiteling lezen… Stel je eens voor hoe ingewikkeld het leven is als het Nederlands moeite kost. Je kunt deze mensen een stap verder helpen, zodat hun wereld groter wordt!

Werktijden

De lessen duren twee uur; daarnaast heb je tijd nodig voor de voorbereidingen. Reken dus op een dagdeel per week.
Wij vragen je om dit vrijwilligerswerk minimaal een half jaar te doen.

Contact

Wil je meer informatie of je direct opgeven voor de voorlichting en/of training? Stuur dan een een mail naar info@taalpuntcoevorden.nl.